Fakta

Guld

on 22 september, 2016

Kort Fakta

Guld är ett grundämne. Det kemiska tecknet för guld är Au och latinska Aurum. Smältpunkten är 1064 grader. Guld är mycket smidigt och lätt att bearbeta. Ett gram guld kan dras till en tråd som är 2000 meter lång. Guldet kan valsas ut till väldigt tunna ark, bladguld är en tio-tusendels millimeter.

Kungsvatten, en blandning av salpeter och saltsyra, är det enda som kan lösa guld.

Hur kommer det sig att guld kan vara vitt, gult, violett och rött?

Rent och oblandat guld har en smörgul färg och är mjukt. För att kunna använda guld i föremål som brukas behöver man tillsätta/blanda s k legera guldet med andra metaller.

Beroende på vilka metaller man tillsätter får man ett hårda material och olika färgnyanser.

Röda nyanser Silver och koppar

Vitt guld Silver, platina, palladium,  (tidigare nickel)

Grönt Silver och järn

Violett Aliminium

För att få fram en riktigt vit och blank yta måste ytan rodieras, en ytbehandling som nöts bort vid användning men kan lätt göras om.

Var hittar vi guld?

Guld finns på många ställen i världen. Hälften av all guldproduktion sker i Sydafrika. I Sverige utvinns cirka 1% av världsproduktionen strax under 4 ton. Detta sker främst i Gällivare trakten, Skellefteå och Hälsningland och är en biprodukt av annan malm.

Hur bestäms Karat?

Beteckningen karat är en renhetsmått. Rent, oblandat guld är 24 karat. Guldet blandas med andra material för att 24 karat guld är för mjukt att använda i smycken, det skulle aldrig hålla för användning. I Sverige är 18 karat den lägsta nivå för att få kallas äkta guld. Vilket betyder att guldet är legerat/blandat med sex tjugofjärdedelar annan metall. I andra länder kan smycken med lägre karat halter få kallas äkta t ex 9 karat.

Hur länge har vi använt guld i smycken?

Redan på bronsåldern

read more
KarinGuld